Terapeut citind o carte
Home Articole Top 3 aplicații #MentalHealth

Top 3 aplicații #MentalHealth


În epoca de piatră, ”Ivan”, omul de peșteră își trăiește viața de pe o zi pe alta. Descoperă focul și viața lui se schimbă pentru totdeauna. Ivan învață să controleze focul și îl transformă într-un ”instrument”. Aplicațiile pe care le folosești azi sunt similare cu focul. Dacă ele te controlează, ai pierdut. Dacă tu le controlezi, ai câștigat. În direcția asta, îți recomand 3 ”instrumente” cu care îți poți schimba percepția, concentrarea și gândurile negative.

Locul III — Dailyo

Dailyo e un jurnal de stări. Pe scurt, introduci în app un sticker care reprezintă cum te simți și poți vedea progresul pe o perioada mai lungă de timp. Data is power! E interesant ce afli despre tine din genul acesta de date. Poate ai surpriza să vezi că te simți bine 70% din timp sau că în weekend ești mai anxios decât în timpul săptămânii.

Dacă estimezi după ”feeling” cum te-ai simțit într-o săptămână, sunt șanse mari să ți se pară că a fost mai rău decât în realitate. Lucrul acesta se întâmplă din cauza unor evenimente izolate, care ”pătează” trendul în percepție. Dacă estimezi după date, observi tiparul real: ”Mă simt mai rău în weekend, nu toată săptămâna… ce se întâmplă cu mine în weekend?”

Locul II — Forest Stay Focused

În Forest îți setezi ce ai vrea să faci, dar telefonul te distrage: citit, socializat cu alții, lucrat la un task dificil etc. Să zicem că ai vrea să poți să citești neîntrerupt pentru două ore. Îți setezi în aplicație cronometrul. În acele două ore aplicația ta crește un copac. Dacă intri în altă aplicație în acel interval, copacul tău va crește uscat. Din meniul aplicației poți să vezi cum arată pădurea ta.​

Pe lângă asta, poți invita pe cineva să fie focusat împreună cu tine. Dacă invitatul tău iese din aplicație, amândoi veți avea un copac uscat. Genul acesta de gamification crește timpul de concentrare celor care verifică telefonul foarte des.

Locul I — Woebot

Recomand Woebot multor persoane cu care lucrez în cabinetul de psihologie pentru a o folosi între ședințe și după încheierea terapiei. E o aplicație construită pe principiile științifice ale terapiei cognitiv-comportamentale.

Ideea din spatele acestui tip de terapie este că percepțiile distorsionate despre realitate te fac să te simți rău. Poți schimba gândurile distorsionate și prin asta schimbi și felul în care te simți.

Pe scurt, Woebot e un bot care vorbește cu tine după principiul acestei terapii. În primă fază te întreabă câteva lucruri despre tine, îți explică ce consideră că ar fi bine să afli din punct de vedere teoretic, după care te invită la un dialog despre cum te simți.

Ce urmărește Woebot e identificarea unor erori de gândire, precum cele de tipul ”nu suport x”, ”dacă se întâmplă y lucru rău?”, ”ceva e în neregulă cu mine”. Pe baza unor întrebări, te ajută să vezi și acea parte a realității pe care mintea o mai scapă din vizor, tocmai pentru că suntem programați să ”punem răul înainte”.

Chiar dacă Woebot, Forest sau Dailyo nu pot concura cu descoperirea focului, sunt niște instrumente folositoare în viața de zi cu zi. Enjoy!​